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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorOchoa, Valeria (dir)-
dc.contributor.advisorMora, José (dir)-
dc.contributor.authorCabrera Moreta, Nicolás Andrés-
dc.date.accessioned2016-10-27T13:54:39Z-
dc.date.available2016-10-27T13:54:39Z-
dc.date.issued2016-07-
dc.identifier.citationTesis (Ingeniero Ambiental), Universidad San Francisco de Quito, Colegio de Ciencias e Ingenierías; Quito, Ecuador, 2016es_ES
dc.identifier.urihttp://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/5690-
dc.descriptionBiodiesel was produced from neutral lipids from Roystonea Oleracea fruits, which were extracted by three different methods. Biodiesel produced from commercial soybean oil was employed as a reference, which have been analyzed and reported in the literature. Fatty acid methylation was carried out by the transesterification reaction with methanol and potassium hydroxide. Several methods have been developed to study fatty acids (FA) like Thin-Layer Chromatography (TLC), Gas chromatography coupled to Mass Spectrometry (GC/MS) and Flame Ionization Detector (GC/FID). This research presents a qualitative and quantitative analysis of Fatty Acid Methyl Esters (FAME) of Roystonea Oleracea fruit biodiesel (ROFB). TLC analysis was carried on plates of silica plates and compared retention factors (Rf) with soybean biodiesel. FAMEs identification was done on using a GC/MS with a low-polarity SH-Rxi™-5Sil MS column. ROFB was composed of methyl caprate (C10:0), methyl myristate (C14:0), methyl palmitate (C16:0), methyl linoleate (C18:2), methyl oleate (C18:1) and methyl stearate (C18:0). FAME percentage composition in ROFB was done with GC/FID using a TR-WAX-20M column and the standard internal method. A calibration curve with a relation between mEi/mEI vs. AEi/AEI demonstrated that relative response factor (RRF) is 1:1 for components with 14 to 20 carbons chain. The mass of the analyte components in the sample was calculated. In conclusion, the direct transesterification method (DTM) is a good way to produce ROFB with a yield of 1, 7.54 and 6.61% with 0.05, 0.1 and 0.2 grams of KOH, respectively.es_ES
dc.description.abstractBiodiesel fue producido a partir de los lípidos neutros del fruto de la Roystonea Oleracea, los cuales fueron extraídos por tres métodos distintos. El biodiesel generado a partir de aceite de soya fue utilizando como referencia el cual ha sido analizado y reportado en la literatura. La metilación de los ácidos grasos se llevó a cabo por transesterificación con metanol e hidróxido de potasio. Algunos métodos de análisis se han desarrollado para estudiar los ácidos grasos (AG) como Cromatografía de Capa Fina (CCF), cromatografía de gases acoplada a Espectrometría de Masas (GC/MS) y Detector de Ionización de Llama (GC/FID). En este trabajo, se presenta un análisis cualitativo y cuantitativo de los Ésteres Metílicos de Ácidos Grasos (EMAG) en el Biodiesel producido a partir del fruto de la Roystonea Oleracea (BFRO). El análisis por CCF se lo realizó en placas de sílice y comparados con los factores de retención (RF) del biodiesel de soya. EMAG identificación se realizó en GC-MS con una columna de baja polaridad SH-Rxi™-5Sil MS. El BFRO está compuesto por caprato de metilo (C10: 0), el miristato de metilo (C14: 0), palmitato de metilo (C16: 0), linoleato de metilo (C18: 2), oleato de metilo (C18: 1) y estearato de metilo (C18: 0). La composición porcentual de EMAG en RFBO se llevó a cabo con GC/FID utilizando una columna TR-WAX-20M y el método de estándar interno. Una curva de calibración con una relación entre mEi / mEI vs. AEi / AEI demostró que el factor de respuesta relativa (FRR) es igual a 1 para los componentes cadenas de 14 a 20 átomos de carbono. La masa de los componentes de analito en la muestra fue calculada. En conclusión, el método de transesterificación directa (MTD) es una buena manera de producir RFBO. Los rendiemientos fueron 1, 7.54 y 6.61% con 0,05, 0,1 y 0,2 gramos de KOH, respectivamente.es_ES
dc.format.extent18 h. : il.es_ES
dc.language.isoenes_ES
dc.publisherQuito: USFQ, 2016es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectBiodieseles_ES
dc.subjectProducciónes_ES
dc.subjectCultivo de palma datileraes_ES
dc.subjectQuímica analíticaes_ES
dc.subject.otherTecnologíaes_ES
dc.subject.otherCombustibleses_ES
dc.titleProduction and analysis of biodiesel from the fruits of roystonea oleraceaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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