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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorValcárcel, Yedid , dir.-
dc.contributor.authorRivadineira, María Andrea-
dc.date.accessioned2013-06-28T16:14:25Z-
dc.date.available2013-06-28T16:14:25Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationTesis (Licenciada en Nutrición), Universidad San Francisco de Quito, Colegio de Agricultura, Alimentos y Nutrición; Quito, Ecuador, 2012es_ES
dc.identifier.otherRM 218.7 .R58 V35 2012-
dc.identifier.urihttp://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/1442-
dc.descriptionMalnutrition is an unrecognized problem in hospitals around the world. It is related to a longer stay in the hospital, higher costs as well as greater risk of mortality and complications after surgery. The aim of this study was to determine the nutritional state of patients admitted to surgical treatment by means of the Subjective Global Assessment Form. The sample population was 70 patients (33 female and 37 males) between the ages of 21 and 66. They were admitted to the surgical section of a public hospital in Quito called “Hospital Eugenio Espejo” from June to July, 2011. The participants were classified according to their nutritional state: well nourished, moderately malnourished and severely malnourished. The frequency of malnutrition according to the SGA was 47,1%. Based on the SGA measurement 31,4% of the patients were classified as suffering moderate malnutrition and 15,7% as suffering severe malnutrition. The diagnostic was associated mostly with males, patients suffering with cancer and patients staying longer in the hospital. The prevalence of malnutrition in hospitalized patients in this study was high. Therefore, nutritional assessment should be performed as part of the clinical examination in all the patients to give support to patients before and after the surgery.es_ES
dc.description.abstractLa desnutrición hospitalaria es un problema de gran importancia alrededor del mundo entero. La desnutrición de los pacientes influye en una prolongación de la estancia hospitalaria, la morbi-mortalidad, en el proceso clínico de la recuperación del paciente, además como se ha demostrado en algunos estudios los altos costos médicos. El objetivo principal es conocer en qué condiciones nutricionales ingresan los pacientes a través de la Valoración Global Subjetiva. Se realizó el estudio a 70 pacientes (33 mujeres y 37 hombres) que estaban en el piso de Cirugía General en el Hospital Eugenio Espejo de la ciudad de Quito, entre los 21 y los 66 años. Los participantes fueron clasificados según el grado de nutrición: bien nutrido, desnutrición moderada/sospecha o desnutrición grave/severa A través de la VGS se estableció que un 47,1% de los pacientes presentaron desnutrición. De los cuales un 31,4% presentó desnutrición moderada y un 15,7% desnutrición severa. Esto fue más frecuente en los varones, en los pacientes con cáncer y los pacientes con la estadía más larga. La valoración nutricional debe ser parte de la evaluación clínica de todos los pacientes que ingresan al hospital, para poder identificar a los pacientes que necesitan un soporte nutricional previo o post operatorio.es_ES
dc.format.extent62 h. : il.es_ES
dc.language.isoespes_ES
dc.publisherQuito: USFQ, 2012es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectNutriciónes_ES
dc.subjectValoraciónes_ES
dc.subject.otherCienciases_ES
dc.titleLa valoración global subjetiva como indicador del estado nutricional de los pacientes que ingresan al servicio de cirugía en el Hospital Eugenio Espejoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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