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dc.contributor.advisorOchoa, Valeria (dir)-
dc.contributor.authorNaciph Mora, Karen Andrea-
dc.date.accessioned2017-03-30T15:33:25Z-
dc.date.available2017-03-30T15:33:25Z-
dc.date.issued2016-12-
dc.identifier.citationTesis (Ingeniera Ambiental), Universidad San Francisco de Quito, Colegio de Ciencias e Ingenierías; Quito, Ecuador, 2016es_ES
dc.identifier.urihttp://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/6127-
dc.descriptionThe majority of developing countries are currently facing a lack of renewable fresh water resources, especially in rural communities, threatening agricultural productivity. These communities’ agriculture currently depends solely on precipitation, resulting in low crop productivity and erosion of the land. The objective of this study was to analyze the San Pedro River as a water source for a communitarian irrigation project, based on water quality analysis and water demand estimation for irrigation purposes. The analysis determined that the San Pedro River could not be used as irrigation water without prior treatment, since parameters such as potassium, fecal coliforms and total suspended solids exceeded the national standards for irrigation water, presenting concentrations of 12 mg L-1, 8000 UFC 100 mL-1 and 353 mg L-1, respectively. The biological analysis revealed ABI index values between 3 and 14, determining that the river is highly contaminated. In order to treat and reduce the concentration of these parameters between 75 and 90% a horizontal sub superficial flow wetland treatment was proposed. The irrigation water demand for the 226 ha of the agricultural land of the Lumbisí Community was estimated to be of 0.05 m3 s-1 based on crop evapotranspiration and it was used as the design flow rate for the system. The proposed wetland design presents a retention time of 2.2 days and a superficial area of 9495 m2. The estimation of effluent pollutant concentration shows that the proposed treatment would allow the San Pedro River´s water to meet national standards for irrigation water except for potassium.es_ES
dc.description.abstractActualmente, la mayoría de países en desarrollo, especialmente las comunidades rurales, se enfrentan a la falta de recursos hídricos. Esto a su vez afecta a sus actividades de supervivencia, una de ellas la agricultura puesto que depende únicamente de la precipitación, resultando en una baja productividad de los cultivos y por ende la erosión del terreno. El objetivo de este estudio es analizar el río San Pedro como posible fuente de agua para irrigación comunitaria. En base al análisis de calidad de agua y estimación de la demanda de agua de riego se determinó que este no puede ser utilizado para un proyecto de irrigación sin realizar previamente un tratamiento. Esto se debe a que parámetros como potasio, coliformes fecales y sólidos suspendidos totales exceden los estándares nacionales para agua de riego, presentando concentraciones de 12 mg L-1, 8000 UFC 100 mL-1 y 353 mg L-1 respectivamente. Por otro lado, el análisis biológico reveló puntajes del índice ABI entre 3 y 14, indicando que este río se encuentra altamente contaminado. Finalmente, para reducir la concentración de dichos parámetros entre 75 y 90% y cumplir con la normativa nacional se propone el uso de un humedal de flujo subsuperficial horizontal. El humedal propuesto presenta un tiempo de retención de 2.2 días y un área superficial de 9.5 km2.es_ES
dc.format.extent40 h. : il.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherQuito: USFQ, 2016es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAgua de riegoes_ES
dc.subjectPurificaciónes_ES
dc.subjectRíoses_ES
dc.subjectCalidad del aguaes_ES
dc.subject.otherTecnologíaes_ES
dc.subject.otherTecnología ambientales_ES
dc.titleWater Quality Analysis of the San Pedro River and Proposal of a Water Treatment Design for its Use as a Water Source for a Communitarian Irrigation Projectes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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